Maak de toekomst

Labtoren O2 Amsterdam

Projectinformatie

Project LABTOREN O2 AMSTERDAM
Locatie Amsterdam

Dit labgebouw is bedoeld voor biochemisch onderzoek, waarin diverse onderzoeksgroepen van VU en VUmc samen gaan werken op het gebied van Human Health Life Sciences.

Voor deze bouw heeft MDB de voorbereiding en uitvoerende werkzaamheden betreffende bouwplaats inrichting, steigerwerk en het verticaal transport op de bouwplaats verzorgd.

MDB met een aantal ervaren en gekwalificeerde BPI-monteurs een efficiënt ingerichte bouwplaats tot stand gebracht waarbij ze alle nutsvoorzieningen uit het bestaande Acta gebouw hebben gehaald. Met het aanbrengen van het hoofdverdeelpunt, de grondkabels en hulpgroepenkasten is er overal op de bouwplaats een stroom voorziening. Zo zijn er ook diverse standleidingen met diverse hydroforen geplaatst om de bouwplaats van water te voorzien.

Het ketenpark bestaat uit een indrukwekkende 3-hoge keet van 11 meter breed, 21 meter lang en 3 verdiepingen hoog. Deze schottenkeet heeft een totale oppervlakte van 693 m2. De begaande grond, 231 m2 is voor het CAO-personeel en de 1e en 2e verdieping, 462 m2 is voor UTA-personeel. Om de stabiliteit van de 3-hoog keet te waarborgen is een kleine 9 ton aan geprofileerd staal gebruikt (exclusief de stalen onderlaag). Stalen profilering van HEA 160, IPE 160 en IPE 200 die door middel van moment vaste verbindingen zijn gekoppeld zorgen voor stekte en stabiliteit van het 3-hoog gebouw. De creatieve combinatie tussen hout en staal zorgen ervoor dat er op beperkte ruimte toch een gigantische accommodatie kan worden gebouwd. De schottenkeet is geleverd met een volledig inventaris, dan moet u denken aan tafels, bureaus, ladeblokken, stoelen, kasten, een uitlegtafel met tekenkast en zelfs een koelkast. Tevens is de keet aangesloten door MDB op water, stroom en riool.

Voor de bewakingsdienst heeft MDB een verplaatsbare portiersloge binnen 1 dag geleverd en geplaats. Voor het controleren van in- en uitgaande publieks- of verkeersstromen, bieden de portier-units van MDB een ideale oplossing. Deze verplaatsbare portiersloge’s zijn robuust, veilig, en zijn voorzien van rolluiken en een elektrische kachel waardoor de portiersloge het hele jaar door comfortabel blijft.

Het steiger is uitgevoerd met het Tubelock systeem. Het Tubelock steiger is voorzien van een drieplanksuitschuiver waardoor het steiger ook als ruwbouwbeveiliging kan dienen. Het probleem om in de grote uitsparingen van het gebouw te verankeren is verholpen door gebruik te maken van een steunbeer die opgesloten is gemonteerd tussen de 5e en 10e verdieping. Om het plafond van de 10e verdieping van installaties te voorzien en af te werken is een hangend plafondsteiger van Tubelock steiger in combinatie met tralieliggers. Hiermee werd een hoge belasting van een ruimtesteiger op de onderliggende vloer voorkomen en kan de onderliggende vloer afgewerkt worden tijdens de werkzaamheden aan het plafond. Met stalen liggers is de verdeling van de belasting van de hangsteiger aan het plafond bewerkstelligd.

Met alles wat er verder nog op de bouwplaats nodig is zoals torenkranen, een werkplaats- , magazijn- en kraancontainer hebben we ook het kleinere materieel geleverd zoals o.a. de volledige bouwafrastering, een waterput, stempels, schorren, kabels, diverse ladders, een waterpas en de volledige terreinverlichting.

Al het bovengenoemde materieel is door MDB bezorgd, geïnstalleerd en gemonteerd en zal in overleg weer worden gedemonteerd en worden opgehaald.