Innovatie voor veilig hijsen steigermaterieel

Innovatie voor veilig hijsen steigermaterieel

27 nov 2019

Steigerbuizen worden, om deze te kunnen transporteren, in de zogenaamde H- bokjes opgeslagen. De H- bokjes moeten bij het hijsen met de buizen worden mee gestropt. In de praktijk is de verleiding groot om dit niet te doen waardoor er onveilige situaties ontstaan. Op aangeven van Wim Verschoor –  Hoofduitvoerder bij Era Contour is Ab Özalp – Coördinator Steigers bij MDB, op zoek gegaan naar een oplossing om het werken met de steigerbuisbokjes gebruiksvriendelijker te maken voor de steigerbouwer.

Ab Özalp - steigercoördinator bij MDB

Tijdbesparing

Er vinden veel hijsbewegingen plaats op het project Little C te Rotterdam. Wim verklaart: “Het hijsen van de steigerbuizen is iets waar ik langer tegen aanloop. Op mijn vorig werk in Crooswijk heb ik mezelf  afgevraagd of het niet anders kon. Eerst moeten de bokken van de vrachtwagen gehesen worden om vervolgens op de grond de strop er opnieuw op de juiste manier omheen te doen, zodat het bokje ook gezekerd is. Met het nieuwe steigerbuisbokje is dit probleem opgelost. Dit levert naast de verhoging van de veiligheid ook een aanzienlijke tijdsbesparing op.”

Veiligheid

Ab geeft aan: “Op deze manier voorkomen we dat de steigerbouwers door tijdsdruk de verleiding niet kunnen weerstaan en de stap van het herplaatsen van de strop overslaan. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren, maar als we de praktijk toetsen, zien we dit toch af en toe.” Wim: “Zeker, hier op Little C probeer ik op te letten als ik rondloop op het project. Het is alleen niet mogelijk om er de hele dag op te letten, daar heb ik gewoonweg te veel werkzaamheden voor.”

Wim Verschoor - Era Contour en Ab Özalo - MDB

De oplossing

“De oplossing was eigenlijk vrij simpel”, vervolgt Ab. “Door het toepassen van 2 extra blokjes staal aan de onderkant wordt er ruimte gecreëerd om de hijsbanden doorheen te halen. We hebben het eerst geprobeerd met een stalen buis over de hele breedte, maar dit had niet het gewenste effect.

Doorvoering

Door het grote aantal heeft MDB een behoorlijke financiële investering gedaan. De oude bokjes worden bij terugkomst op de werf in Bergambacht direct vervangen door de nieuwe uitvoering. Deze uit fasering zal nog wel wat tijd vergen maar over een half jaar moet dit wel gerealiseerd zijn. Ab zegt afsluitend “Ik ben erg blij en trots dat we een oplossing hebben gevonden die werkt, de veiligheid verhoogt en een tijdsbesparing oplevert!”